Forbryter uten brekkjern

I denne forestillingen formidles Hans Aleksander Hansens liv og diktning i ord og toner. Samtidig får publikum følge utviklingen og avviklingen av løsgjengerloven og Opstad tvangsarbeideranstalt.

 

Løsgjengerloven trådte i kraft i 1907 og virket dypt urettferdig overfor samfunnets svakeste. Bare med en rettslig forføyning, dvs. uten ordinær rettergang, kunne bostedsløse alkoholikere bli sendt i årevis til tvangsarbeid på Opstad.

 

Forestillingens ulike, men sammenvevde historier, blir formidlet av den oppdiktede personen, Gunnar. Som sønn av en av de ansatte, og tilbrakte mye av sin barndom på Opstad. Det var på denne institusjonen at den nå godt voksne hovedpersonen traff Hans Aleksander Hansen. Han var en av Drammens ”løse fugler”, og tilbrakte 11 år av sitt liv som tvangsarbeider på anstalten.

 

Etter økende kritikk stengte Opstad dørene i 1970, og Hans Aleksander Hansen ble en viktig stemme for å få opphevet løsgjengerloven. I forestillingen FORBRYTER UTEN BREKKJERN tvinger det seg fram et spørsmål underveis: Er tankene bak innføringen av denne loven fremdeles levende? 

 Hans Aleksander Hansen blir ansett for å være en av Drammens store diktere. Elleve av hans dikt er med i forestillingen, tonesatt av Stein Lunde, som også står for manus og scenografi.

 

Stein Lunde har i mange år arbeidet med teater spesielt rettet mot barn og unge. Han har laget til sammen ti produksjonerog har turnert i inn og utland. For første gang henvender han seg til et voksent publikum.

 FORBRYTER UTEN BREKKJERN har urpremiere i Drammen teater 7. februar 2019. Forestillingen er støttet av Buskerud Fylkeskommune, Drammen kommune og Stiftelsen Fritt Ord. 

Billetter til Forbryter uten brekkjern

  1. I dag kl 19:00 Blackbox Bibliotekarr Gratis
Vis hele programmet
_
_
_