Amerikansk Armageddon - Thomas Seltzer og den kommende amerikanske borgerkrigen

Om arrangementet

Pensum for enhver nordmann som gjerne vil forstå dette merkelige landet i vest vi alle trodde vi kjente så godt. Thomas Seltzer er aktuell med ny sesong av den prisbelønte serien «UXA – Thomas Seltzers Amerika» i oktober og han lanserer ny bok rundt samme tid. UXA var en av norsk fjernsyns mest sette dokumentarserier de siste årene med over en million seere.

Da rasende Trump-tilhengere en januardag i fjor stormet Den amerikanske kongressen for å hindre overføringen av presidentvervet til Joe Biden satt en hel verden med hakeslepp og trodde ikke sine egne øyne. Og på tv-nyhetene den kvelden sto anerkjente statsvitere og USA-eksperter og erklærte hvor sjokkert og overrasket de var – akkurat som de var da Trump vant valget i 2016.

Med NRK-dokumentaren I Hillary og Donalds bakgård som ble sendt kvelden før valget i 2016 var Thomas Seltzer en av ytterst få i verdens såkalte mainstream media til å forutse Trumps seier den gang, og han var heller ikke overrasket da han så scenene utspille seg i Washington DC den dramatiske januar-dagen i fjor.

I dette foredraget forteller han hvorfor han så dette komme, og hvor han ser sitt fedreland USA og det amerikanske prosjektet gå videre herfra. Det er ingen lystig fortelling, men desto viktigere pensum for enhver nordmann som gjerne vil forstå dette merkelige landet i vest vi alle trodde vi kjente så godt.

 

Thomas Seltzer er en av Norges mest respekterte programledere. Mange kjenner han fra seersuksessen "UXA - Thomas Seltzers Amerika" på NRK, som er en av norsk fjernsyns mest sette dokumentarserier de siste årene, med over en million seere. I serien besøker Seltzer sitt første hjemland for å finne ut hva som har skjedd med det. Det var en reise som startet i hans gamle hjemby, i det såkalte Rustbeltet, og som endte ved familiefarmen på prærien i Kansas, der han har røtter helt tilbake til 1870-tallet. Seltzer er nå tilgjengelig med et foredrag om denne reisen hvor han forteller om hva han fant, og med et brennende engasjement vi ikke er vant til fra den gamle ironikeren, forklarer han hvor det ble av hans favorittdrøm, nemlig Den amerikanske, og hvor veien går videre for hans kjære USA.

Seltzer har i ti sesonger vært på lufta på NRK med det popkulturelle humorprogrammet Trygdekontoret. I 2015 ledet han også reportasjeserien  Natta, Norge - en serie hvor han besøkte mennesker og steder i Norge som har en historie å fortelle.

Seltzer har vunnet Gullruten for beste mannlige programleder i både 2012 og 2013. I 2013 ble han også kåret til «Årets medienavn».

Hans underholdningskarriere startet som musiker i rockebandet Turbonegro, et band han var med på å starte. Artisnavnet hans er Happy-Tom, og etter 9 album er bandet fremdeles aktive.